2020-07-17 11:00:45• hírek • Bede Emőke

A sofőrtanoncok eredményei alapján rangsorolták az autósiskolákat

A jogosítványszerzés folyamata számos pontján tartogat buktatókat a diákok számára: sajnos sokakon már a KRESZ-kérdések sora kifog, mások éppenséggel a gyakorlati vizsgán hasalnak el. Azonban nem csak az árul el sokat egy sofőriskoláról vagy vezetési oktatóról, hogy a felkészített diákok közül hánynak sikerül jogosítványt szereznie, hanem az is, hogy hánynak sikerül mindez első nekifutásra, tehát kudarc nélkül.

A Vezetői Jogosítvány és Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (DRPCIV) tavaly Szatmár megyében 20 autóvezetői oktatással foglalkozó céget tartott számon, de 13 magánoktató és két tanintézmény, az Unio Traian Vuia Műszaki Líceum, valamint az avasfelsőfalui Ionita Gandron Műszaki Líceum is szerepel a hivatal rendszerében. Utóbbiak azért kerültek bele a kimutatásba, mert e tanintézményekben a diákoknak az iskola keretében is lehetőségük van jogosítványt szerezni.


A DRPCIV által nemrégiben közzétett adatok szerint Szatmár megyében tavaly 6173 olyan sofőrjelölt vett részt a gyakorlati vizsgán, kinek korábban egyből sikerült teljesítenie az elméleti próbatételt. A több mint hatezer jelentkező közül azonban csak 2542 személy tudta meggyőzni a vizsgáztató rendőrt arról, hogy készen áll oktató nélkül is kormány mögé ülni.


A tavalyi év során a legtöbb diákkal rendelkező Szatmár megyei sofőriskola 836 tanulója iratkozott be első alkalommal a vizsgákra, közülük pedig 260-nak sikerült is egyből megugrani a lécet, azaz a sikerességi arányuk e szempontból kicsivel több mint 31 százalék. A második legtöbb diákot oktató iskolát 699 személy képviselte az elméleti- és gyakorlati vizsgán, közülük 304-nek sikerült elsőre teljesíteni az elméleti és a gyakorlati vizsgát is. Ez 43,49 százalékos sikerességi arányt jelent. A harmadik legtöbb tanulót felkészítő iskolából 633-an vágtak neki első alkalommal a vizsgának, és 223-nak sikerült is átmenni, így az ő sikerességi arányuk 35,23 százalék.


Mindemellett érdemes megemlítenünk az egyéni vállalkozóként bejegyzett oktatókat is. Ők általában 40-50 diáknál nem vállaltak többet 2019-ben, sikerességi rátájuk viszont így is széles skálán mozog. Az interneten közzétett listában vannak olyanok, akik több mint 40 százalékos sikerességi rátával büszkélkedhetnek, de akadnak olyan oktatók is, akiknek aránya ettől számottevően alacsonyabb. A teljes lista megtekintéséhez kattintson ide.


Természetesen az, hogy valaki első vagy netalántán második próbálkozásra szerzi meg a vezetői engedélyt, nem feltétlenül mutatja meg, mennyire jó sofőr az illető, hiszen lehet, csak épp peches napja volt a vizsgázónak. A lényeg ehelyett az, hogy az autóvezetők megfelelően felkészítve, a forgalom többi résztvevőjére veszélyt nem jelentve kezdhessék meg életük újabb szakaszát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: